Sluishuis - Amsterdam

Bouwcombinatie Sluishuis

BESIX ontwikkelt in combinatie met VORM het Sluishuis in de opkomende wijk IJburg in Amsterdam. Het ontwerp is van de hand van de bekende Deense architecten Bjarke Ingels Group (BIG) en BARCODE Architects uit Rotterdam. Het project kent een omvang van zo’n 46.000 m² en bestaat uit circa 442 appartementen. Sluishuis wordt een energieneutraal gebouw dankzij de integratie van innovatieve duurzaamheidstechnieken. 

Markant Sluishuis

De ligging van het Sluishuis tussen de dichtbebouwde stadskern enerzijds en de open landschappen aan de rand van Amsterdam anderzijds, zorgt voor een complexe omgeving in de nabijheid van zowel grote structuren als kleinschalige bebouwing. Het gebouw zal herleven door twee transformaties die het idee van wonen op het water uitdragen en ervoor zorgen dat het gebouw anders lijkt vanuit elk oogpunt. In de richting van het water wordt het gebouw verhoogd, zodat er een grote opening gevormd wordt die water van het Ijmeer tot op het binnenplein laat stromen. Dit optimaliseert de inval van daglicht en garandeert een mooi uitzicht voor de appartementen aan de binnenzijde van het complex. Het gebouw wordt trapsgewijs lager in de richting van de stedelijke wijk IJburg, zodat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving. Sluishuis krijgt 442 residenties en werd volledig gebouwd op water. Het omvat ook een ondergrondse parking van twee verdiepingen onder de zeespiegel, aanlegplaatsen voor woon- en plezierboten en commerciële ruimte. 

Duurzaamheid staat centraal

Met het ontwerp is groots ingezet op ambitieuze duurzaamheidsparameters. Verschillende initiatieven en technieken worden geïntegreerd om ervoor te zorgen dat Sluishuis een passief gebouw wordt met een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,01. Dit betekent dat het gebouw meer energie produceert dan het gebruikt. Naast duurzame materialen, vind je het volgende ook terug in het gebouw: 

zonnepanelen op het dak en op één van de eilanden
grondgekoppelde warmtewisselaars
driedubbele beglazing
gebruikersafhankelijke ruimteverwarming
gebalanceerde ventilatie
een warmterecuperatiesysteem 

Om de elementen met aluminium kozijn en glas te kunnen plaatsen wordt er gewerkt met een I-Boom 3000 radiografisch inclusief voorframe voor het dragen op lat en het dragen op draagvoeten onder in combinatie met spanbanden.

Zo kunnen bij dit bijzondere trapsgewijs lager worden gebouw alle elementen veilig en efficiënt geplaatst worden. 

Meer projecten