Provinciehuis Antwerpen

THV Democo-Denys

Het nieuwe provinciehuis, dat er in 2018 zal staan, wordt een compacte en duurzame nieuwbouw. Het gebouw zal ruimschoots voldoen aan alle moderne eisen op vlak van energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid. Het wordt een inspirerend provinciehuis, een visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie. Het ontwerp is van de hand van Xaveer De Geyter (XDGA architecten).

Het nieuwe provinciehuis wordt een markant gebouw. Kenmerkend aan het ontwerp is de zwenking in het torengebouw. Die vorm is ook functioneel: door het gebouw te laten wegdraaien valt er geen schaduw op de naastgelegen gebouwen. Zo komt er minder zon maar meer noorderlicht binnen op de grote open verdiepingen. Ook de driehoekige ramen geven het gebouw een aparte toets.

Het gebouw werd ontworpen als een vrijstaande, maximaal compacte constructie. Het combineert een congresdeel in de voorbouw en een kantoordeel als torengebouw. Het volume van de voorbouw is opgedeeld in twee verdiepingen: een halfverzonken verdieping met auditorium, raadzaal, tentoonstellingsruimte en lobby, en op de eerste verdieping polyvalente ruimten. Het balkvormige volume heeft een volledig lichtreflecterende glasgevel. Zo wordt het een glazen paviljoen in het park, waarin spiegeling en transparantie elkaar afwisselen.

Juist vanwege het markante ontwerp zijn er diverse speciale hijsgereedschappen nodig om alle gevels te kunnen plaatsen. De Combi-steker 2500, 5000 en 6500 doen hierbij alle drie dienst om dit te realiseren.   

 

Meer projecten